DIY


Sengegavl...For at lave denne sengegavl skal du bruge:

- 1 stk MDF plade ( vores måler 180x110 )
- Kraftigt møbelstof/lærred. Jeg har købt dette i stof og stil. jeg købte 2,5 meter og det var rigligt. Det er vigtigt at du har ekstra i siderne til at bukke rundt og klipse fast, samt ekstra til at betrække knapper med.

- Pladevat, jeg købte to af de helt billige dobbeltdyner fra IKEA.
- 4 stk store knapper med øje bagpå.
- 4 alm små knapper
- 2 spændskiver.
- Ståltråd.
- En hæfteklammepistol.

Og så er du ellers klar til at gå igang. Det er selvfølgelig vigtigt at pladen passer i målene til din seng, vi købte MDF pladen i Silvan hvor de også skar den til for os, for et mindre beløb. Pladen er skruet fast til Væggen og "står" oven på gulvlisten, så husk at trække gulvlistens højde fra.

- Når du har en plade der passer i målene, skal du bore 4 huller i den øverste del, så du kan trække knapper igennem pladen. Jeg tegnede af på pladen hvor til madrasserne ville gå til og fandt derefter midten af det øverste stykke og delte det i 4. Husk også at bore to huller længere nede så du kan skrue pladen i væggen.

- Nu er du klar til at putte pladevat på. Jeg valgt at bruge dobbeltdyner fra Ikea. Læg de to dyner oven på hinanden på gulvet og derefter pladen oven på. Stram pladevattet ud og klips det fast, klip alt det overskydende væk. Derefter klipser du stoffet fast.

 
-Man kan købe forskellige knapper man kan betrække med stof. Men jeg har valgt en lidt billigere løsning, som jeg syntes fungere lige så fint. Du kan bruge 4 store knapper med øje bag på, derefter klipper du i filt og yderst stof, en rund cirkel der er lidt større end knappen, ri hele vejen rundt og stram derefter til. Så syr du på tværs så stoffet og hæfter når det sidder stamt nok. Derefter sætter du et langt  stykke ståltråd i, og sætter det igennem pladen der hvor hullerne er, du spænder kanppen fast ved at sætte den lille knap på baggsiden.


 
Og så er du klar til at skrue pladen på væggen. Det er ikke det nemmeste i verden, men skær et lille hul i stoffet der hvor hullerne til skruerne skal igennem så går det nemmere. Husk at sætte en spændskive på, så sidder den bedre fast.
En på lampen...Vil gerne dele min - lav din egen super fede lampe, ide med jer. Har ellers holdt den lidt for mig selv;) Det hele startede da jeg manglede en lampe til en gang, kunne ikke finde noget der faldt i min smag, eller pengepung, så begyndt at lege med tanken om at vikle noget om en ballon, det skal siges at det tog mange mislykkede forsøg før det lykkes. Havde blandt andet lavet en hvor jeg havde smurt lak uden på, lad mig bare sige , det kan man ikke:)

Det er egentlig meget enkelt, når man har prøvet det et par gange, og det er kun fantasien der sætter grænser. Den er også fin i børneværelset, i en flot farve med filt blomster limet på. Du bestemmer helt selv.

OBS! Skal du lave to ens lamper, er det vigtigt at du måler rundt om ballonen når den er pustet op, samt tæller hvor mange gange du vikler snor omkring ballonen, det er med til at give et flottere resultat.

Du skal bruge følgende:

En  meget stor ballon ( fætter BR har en pose med ca 3-4 stk.)
Tapetklister
Poseklips
Plastikskål
Papirsnørre fra Panduro ( Andet snor kan også bruges, det man skal huske på er at det skal kunne suge rigtig meget)
sytråd ( kan sagtens laves uden)

1: Pust ballonen op til den ønskede størrelse, sno toppen sammen og sæt to poseclips på ( på den måde kan du skylle, og genbruge ballonen )

2: Lav en skål med tapetklister, det er vigtigt at der ikke er klumper i, da de ikke er pæne når lampen tørre.

3: smør et godt lag tapetklister på ballonen ( skal lige hilse og sige at det altså grisser lidt, så forklæde og voksdug er en god ide) du kan bruge skålen til at hvile ballonen i.

4: Så er vi klar til at vikle, rundt og rundt til man syntes det ser fint ud, det er vigtigt at det er viklet lidt fast, og at der ikke er kæmpe huller. Jeg plejer at holde fast omkring poseclipsene. Når man skal hæfte binder man den omkring toppen og laver en lille knude.

5: Så skal ballonen ha et sidste lag tapetklister, det må ikke være et alt for tykt lag. Her kan du også glatte overfladen på lampen lidt ud.
Hvis du ikke har viklet lampen stramt nok, kan du evt. puste lidt ekstra luft i.

6: Så skal toppen formes, så du kan sætte en pære i. Du trækker nogle af trådene ned, omkring der hvor poseclipsene sidder, så der bliver et hul, måske må du klippe nogle af dem over for bedre at kunne forme en pæn kant, du kan evt. tage lidt ekstra snor og forme kanten med.

6: Lampen stilles nu til tørre i skålen, husk at vende den engang imellem så den ikke former sig efter skålen. Tørretiden er ca et par dage alt efter hvor meget tapetklister der er brugt.

7: Når lampen er tør, åbner du bare poseclipsene, der vil sikkert sidde rester efter tapetklisteren, dem kan du fjerne med en ny opvaskebørste, som du stikker ind igennem åbningen, så du børster den inden i. Og så er den klar til at blive hængt op. Vi har valgt at brugt en clips, vi fandt i et byggemarked, til at hænge den op med. Du kan også trække ledningen igennem et af de mindre huller ved siden af åbningen, så kan du nemt skifte pære.

Ta daaa du har lavet din egen lampe.


Rigtig god arbejds lyst:)


En på lampen i stof...Så kommer viderudviklingen.

Du følger næsten samme fremgangs måde som ovenfor, skift papirs snørren ud med bomulds stof du har klippet i stykker. Jeg har valgt at klippe blade til denne, der skal bruges mange, og gerne i forskellige str. efter ballonen er pustet på, og smurt ind i tapet klister, dypper du hvert blad og lægger det på ballonen så de lapper over hinanden, bliv ved til ballonen er helt dækket til. form så en kant øverst så der er plads til ledning og pære. Derefter skal den tørre et par dage.
Denne lampe vil virkelig være fin med retrostof også, vil dog forslå dig at lave en prøvelampe først, så du er fortrolig med teknikken.24 kommentarer:

 1. Hej! Super fede lamper!
  Kan man male dem i forskellige farver - skal man så male snoren? Eller er det muligt at få forskellig farver af papirsnørren?
  Jeg forstår ikke hvordan man laver åbningen til pæren? Skal man have noget stålwire til at lave toppen?
  Mvh. Sille

  SvarSlet
 2. Tak tak:) Panduro har papirsnørren i mange forskelliger farver, så det er kun fantasien der sætter grænser.

  Ang. hullet hvor du putter pæren i. Du skal forstille dig at lampen bliver fast når den tørre, så du skal bare 'forme' et hul øverst hvor tutten på ballongen sidder,efter du har viklet og smurt lampen inde i tapetklister. Så bliver hullet helt fast når den tørre, se det lille billed ud for teksten.

  Ej håber det giver mening:) er egentligt lidt svært at forklare.


  Vh Mette

  SvarSlet
 3. Jeg forstår det godt! :) Super fedt, jeg må ud og købe ind så.
  Er det sådan en naturfarve du har brugt i de to første? Eller er det hvid? Jeg kan ikke rigtig se mig ud af det.
  Mvh. Sille

  SvarSlet
 4. Dem på billederne er hvide, det er bare svært at se på billedet:)

  Man kan sagtens få båndet i natur, sådan en lampe har solgt for noget siden, den blev bare så flot!

  Mette

  SvarSlet
 5. Hej ! Min veninde har sådan en lampe, som hun har betalt 500 kr. for, og jeg synes de er så fede. Så jeg tænkte, at det måtte man kunne lave selv også, så jeg havde fuldstændig samme fremgangsmåde, som du - lidt sjovt:-)
  Hvis du har lyst kan du komme til, at se resultatet her -
  http://maricatwieser.blogspot.com/

  SvarSlet
 6. hej!

  Hvor er det en smuk lampe, du har lavet. og TAK for at du deler fremgangsmåden med os:)

  lige et par spørgsmål, inden jeg også går igang:)
  1. Hvor stort et garnforbrug har du pr lampe?
  2. og har du en ide om, hvad omkostningerne i sidste ende bliver for at lave sådan en?

  Kh Gitte

  SvarSlet
 7. Hejsa jammen det var da så lidt:)

  Du skal nok regne med en halv rulle til en lampe, hvis du bruger det omtalte papirbånd fra panduro. Det kommer selvfølgelig an på hvor tæt du vil have den.

  Hvis du har tapetklister, og kun skal købe balloner og snører, koster en nok ca 50.- kr at lave:) så det er jo en pris hvor vi alle kan være med:)

  Vh Mette

  SvarSlet
 8. Du nævner sytråd. Hvor skulle det bruges?

  SvarSlet
 9. Hejsa

  Ja du kan når du har viklet papirssnøren om, vikle nogle omgange med sytråd, det giver en super fin effekt:)

  Vh Mette

  SvarSlet
 10. Er den nem at få helt rund, der hvor knuden på ballonen er ? Hvad gør du , for den ikk blvee af lang

  SvarSlet
 11. Du laver åbningen omkring tutten på ballonen, så du kan holde ved den mens du binder lampen:) Syntes egentlig at lampen bliver fint rund, men helt kuglerund bliver den ikke.

  Vh Mette

  SvarSlet
 12. Hvordan får du ballonen ud igen? Sidder den ikke fast på snorene? :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej den sidder ikke fast. Når lampen er helt tør springer du ballonen og så løsner den sig automatisk fra snorene:)

   Kh Mette

   Slet
 13. Hej

  Hvor er det en fed lampe! Har netop ledt efter en DIY på den - tusind tak for det ;) jeg har lige et spørgsmål: hvordan får du fatningen/pæren til at hænge fast, så den kan hænges, uden det hele falder fra hinanden? :)

  SvarSlet
 14. Hej :-)

  Hvor er den altså bare flot den sengegavl du har lavet! Jeg vil selv prøve at lave en lignede så snart jeg får tid :-) Ved du om det ville kunne fungere med sådan noget stof: http://www.stofogstil.dk/Katalog/Bolig.aspx?group_id=4495&articleid=18026 eller skal det være "møbelstof"

  Tusind tak for et rigtig fedt indlæg, flere af dem tak :D

  Mvh. Sofie

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak:) Tror da godt det stof kan bruges, det er lidt svært at se ordentligt på billedet. Det eneste jeg tænker kan blive et problem er hvis stoffet med tiden bliver løst hvis der er meget stretch i. Jeg ville nok putte et lag bomuldslærred mellem yderstof og pladevat, så overfladen bliver pæn og jævn:)

   Rigtig god arbejdslyst:)

   Kh Mette

   Slet
 15. Jeg kunne godt tænke mig at spørge hvor meget materialerne til sengegavlen løb op i ? Tak for hjælpen.

  SvarSlet
 16. Kunne også godt tænke mig at vide hvor meget du brugte på materialer til sengegavlen? :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tror ca den har kostet omkring 300,- at lave. Det kommer an på hvilket stof man vælger:)
   Vh Mette

   Slet
 17. Hi, Great sengegavlen, would like to build one coming weekend :) One question. What do you mean with dobbeltdyner? I couldnt find them at ikea.dk :-/

  SvarSlet
 18. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet
 19. Corinna Andersen16. juli 2014 kl. 16.49

  Hej Mette, ved du hva stoffet hedder du har brugt til gavlen? Sidder nemlig og vil bestille det, men er MEGET i tvivl om strukturen :(

  SvarSlet
 20. Er bloggen lukket, eller ønsker du ikke at svare ?

  SvarSlet